• Nagykereskedelem és kiskereskedem!
  • |
  • Tisztaenergia ügyfélszolgálat: +36-70-7-333-333
  • Nagykereskedelem és kiskereskedem!
  • |
  • Tisztaenergia ügyfélszolgálat: +36-70-7-333-333

Mi az az inverter? Miért szükséges a használata?

Az inverter az egyik legfontosabb berendezés a napelem-rendszerben, ...

Tovább olvasom

Inverterek

Mi az az inverter? Miért szükséges a használata?

Az inverter az egyik legfontosabb berendezés a napelem-rendszerben, használata elengedhetetlen. A gyártók különböző teljesítményű invertereket gyártanak. Attól függően, hogy mekkora napelem rendszert kell ellátnia, sokféle teljesítmény közül választhatunk, az egészen kicsi lakossági mérettől, a nagyteljesítményű ipari méretig. Az inverter teljesítményét a fázisszám határozza meg. A kisteljesítményű rendszerekhez elegendő az egyfázisú inverter, de már egy átlagos családi ház fogyasztásának kiszolgálásához is szükséges lehet háromfázisú eszközökre.

De mire is jó az inverter? Az inverter egy olyan eszköz, amely az egyenáramú (DC) villamos energiát, amelyet a napelem panelek termelnek, váltakozó áramú (AC) villamos energiává alakítja, ezáltal lehetővé téve az otthoni készülékek, a telefontöltők, számítógépek/laptopok, TV-k, mosó- és szárítógépek, kávéfőzők stb. működtetését, melyek üzemeltetéséhez váltakozó áram szükséges.

Rendkívül fontos a megfelelő méretezés, mert a megfelelő inverter kiválasztása nagy hatással lehet a rendszer teljesítményére is. Hosszú távon, pedig a megtérülési idő tolódhat el jelentősen, egy nem megfelelő inverter beépítésével. A rendszer tervezéséhez mindenképp szakember segítsége szükséges, aki a megfelelő számítások elvégzése után pontosan meg tudja határozni a szükséges eszközöket.

Helyek, ahova ne telepítsünk invertert:

- padlástér
- esős, szeles, napsütötte házfal
- zsúfolt helyiség (pl. garázs vagy szerelőműhely)

Helyek, ahova telepíthető az inverter:

- esőtől, széltől és erős napsütéstől védett házfal
- kazánház, esetleg előszoba

Kérdése van? Nézzen szét a gyakori kérdések között »