• Nagykereskedelem és kiskereskedem!
  • |
  • Tisztaenergia ügyfélszolgálat: +36-70-7-333-333
  • Nagykereskedelem és kiskereskedem!
  • |
  • Tisztaenergia ügyfélszolgálat: +36-70-7-333-333

Mi az a napelem? Mire lehet használni?

A napenergia a Nap sugárzása, amely képes kémiai reakciókat kiváltani ...

Tovább olvasom

Napelemek

Mi az a napelem? Mire lehet használni?

A napenergia a Nap sugárzása, amely képes kémiai reakciókat kiváltani vagy hőt és villamos energiát termelni. A Földre érkező napenergia összmennyisége jóval meghaladja a világ jelenlegi és várható energiaszükségletét. Megfelelő hasznosítás esetén a napenergia képes kielégíteni a jövőbeni energiaszükségleteket. A napelem olyan technológiával készült, amely lehetővé teszi, hogy fotovoltaikusan villamos energiát termeljen a napenergiából. Az épületeken, vagy földre szerelve látható nagy, fekete napelemek több napelemből (fotovoltaikus cellából) állnak, amelyek szilícium félvezetőkből készülnek, elnyelik a napfényt, és elektromos árammá alakítják azt. Ezeket az egyes cellákat összekapcsolják, hogy egy napelemet alkossanak.

A napelemes rendszer optimális teljesítményéhez a napsugaraknak 90°-os beesési szöggel kell érkezni a napelem panelre. Magyarországon ez déli tájolással és a napelem panelek 35°-os dőlésszögű beállításával érhető el, ezért ha lehetséges mindig ezt az optimális telepítési módot válasszuk. A déli iránytól és a 35°-os dőlésszögtől való eltérés csökkenti a telepített rendszer teljesítményét.

Napelemes rendszert olyan helyre érdemes telepíteni, ahol a legkevesebb árnyékolás éri a paneleket. Figyelve például a szomszéd ház tetőszerkezetére, fák lombjára, villanyoszlopra melyek részben, rosszabb esetben akár teljes felületen is árnyékolhatják a paneleket ez által lényegesen csökkentve a napelem hatásfokát.

Rendkívül fontos a napelemes rendszer pontos méretezése, mert a megfelelő eszközök kiválasztása nagy hatással lehet a rendszer teljesítményére is. Hosszú távon, pedig a megtérülési idő tolódhat el jelentősen, egy nem megfelelő napelem panel, vagy inverter beépítésével. A rendszer tervezéséhez mindenképp szakember segítsége szükséges, aki a megfelelő számítások elvégzése után pontosan meg tudja határozni a szükséges eszközöket.

Kérdése van? Nézzen szét a gyakori kérdések között »