Jelentősen emelik a Napenergia Plusz Program keretösszegét

július 09 1 min read

Jó hír a modern napelemes rendszer telepítését tervező családoknak: jelentősen - 30 milliárd forinttal - emelik a Napenergia Plusz Program keretösszegét - mondta az Energiaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn a minisztérium Facebook-oldalán közzétett videóban.

Steiner Attila közölte, a kormány a népszerű pályázaton ingatlanonként akár 5 millió forinttal támogatja a háztartásokat a zöldenergia termelésében és tárolásában.

Rámutatott, hogy a pályázati folyamat az előregisztrációval idén januárban kezdődött el, februárban megszülettek az első támogatói döntések, májusban pedig megindultak a kifizetések is. A Napenergia Plusz Programban mostanáig több mint 18 ezer fejlesztésre ítélték meg a forrást, az eredetileg 75,8 milliárd forintos keret ezzel lényegében kimerült - mondta az államtitkár.

Ezért a támogató kedd estétől felfüggeszti az előregisztrációs kérelmek befogadását - jelentette be Steiner Attila, kiemelve, hogy az eddigi igénylések fedezetéül az Energiaügyi Minisztérium 30 milliárd forinttal megemeli a program keretösszegét.

Az átlagos támogatási igény jelenleg 4,1 millió forint körül alakul, így a többletfinanszírozással az eredtileg kalkulált 15 ezer helyett összesen akár több mint 25 ezer család részesülhet állami hozzájárulásban.

Hangsúlyozta, hogy az előregisztrációs kérelmet legkésőbb 2024. július 9-én kedden 20 óráig lehet benyújtani a támogató NFFKÜ elektronikus felületén keresztül.

A kormány a családok és vállalkozások kapcsolódó fejlesztéseit a keretemelést is beleértve összesen több mint 230 milliárd forinttal ösztönzi a már futó programokban - mondta el Steiner Attila a minisztérium közösségi oldalán található videóban.

A poszthoz fűzött hozzászólásában az Energiaügyi Minisztérium - csatolt egy közleményt is, amelyben - hangsúlyozta, hogy a Napenergia Plusz Program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez.

MTI