Napelem kalkulátor - Segítség a kitöltéshez!

július 27 2 min read

A tisztanergia.hu napelem kalkulátorával néhány adat megadását követően könnyedén kiszámolhatjuk, mekkora napelemes rendszerre van szükségünk az éves villamosfogyasztásunk fedezéséhez.

Első lépésben szükségünk lesz megadni azt, hogy melyik megyében van az adott ingatlan, illetve az éves villamosfogyasztást, amely szintén ugyanarra az ingatlanra vonatkozik. Ez utóbbi megállapítása több módszerrel is történhet; a legegyszerűbb módja a villanyszámláról való leolvasása, mivel kilowattórában feltüntetve láthatjuk a számlán az előző éves fogyasztásunkat és az aktuális fogyasztásunkat is. Természetesen használhatunk villamos energiamérőt, amely közvetlenül méri az áramfogyasztást és megmutatja a fogyasztott energia mennyiségét kWh-ban, vagy pedig használhatunk okosotthon rendszert, hiszen ezek gyakran endelkeznek energiafogyasztás-monitorozási funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy követhessük a fogyasztást az okostelefonunkon vagy a rendszerben elhelyezett panelen.

Napelem kalkulátor

A kalkulátor használatakor a második lépés a tető típusának megadása. Amennyiben az ingatlan lapos tetővel rendelkezik, vagy szabadon álló napelemeket fogunk telepíteni, így a harmadik lépésben már az eredményt fogjuk látni. Ferde tető esetében (amely a legtöbb esetben használatos) meg kell adnunk a tető tájolását és dőlésszögét.

  • a tető tájolásának megállapítására használhatunk irányítűt, modernebb megközelítésben a Google Maps-et, valamint megfigyelhetjük a napfelkelte és a naplemente irányát, és ahhoz is be tudjuk lőni azt, hogy milyen irányt kell megadnunk a kalkulátor számára. Az iránytűt a lakás vagy ház belsejében is lehet használni; mindössze arra kell figyelnünk, hogy minél távolabb legyünk mindenféle mágneses zavartól. Ha "kinti" mérést akarunk végezni, akkor párhuzamosan állva a házunk leghosszabb falával figyeljük meg, hogy merre tart. A Google Térkép használata esetén ara kell odafigyelnünk, hogy az adott eszköz pontosan be legyen kalibrálva, vagy pedig végezzük el a mérést akár több eszközzel is.
  • a tető dőlésszögének mérésére a dőlésmérő vagy szintező nyújthat segítséget, melyeket az okostelefonunkra vagy külön mérőeszközre tudunk telepíteni. Ha felhelyezzük a telefont a tetőre, az alkalmazás megmutatja a dőlésszöget. Amennyiben van hozzáférésünk egy vízszintes mérőeszközhöz, akkor azt is felhasználhatjuk a dőlésszög meghatározásához; a mérőeszközben működő kis buborék helyzete alapján megbecsülhetjük a dőlésszöget.

Természetesen amennyiben nem vagyunk biztosak a mérési eredményeink hitelességében, úgy mindkét esetben érdemes szakembert megbízni, hogy minél pontosabb eredményt kapjunk.

Ugrás a kalkulátorra

Ezen adatok megadását követően a kalkulátor meghatározza a szükséges napelemes rendszer méretét, hogy hány panel szükséges, milyen invertert ajánlott telepíteni és azt, hogy a maximális hatékonysághoz mekkora tetőfelület szükséges. A kalkulátor alapján szolgáltatott adatokat közelítő becslésként kell kezelni, így napelemes rendszer telepítése előtt mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot egy szakemberrel.

Napelemes rendszer telepítési költségeinek megtérülése

Számos tényezőtől függ az, hogy a megrendelő számára mennyi időn belül térül meg egy ilyen rendszer kiépítése. Ha a napelem rendszer pályázat útján kerül felszerelésre, akkor a költségek szinte elhanyagolhatóak: egy sikeres napelemes rendszer telepítési pályázat akár 90%-át is átvállalhatja a kiépítés költségeinek. A napelemes rendszer ára akkor válik inkább fontos kérdéssé, ha önerőből kell megoldani a finanszírozást - attól függően, hogy olcsó, középkategóriás, vagy drága megoldás mellett döntünk, a jelenlegi energiaárakkal kalkulálva nagyjából 8-10 év a napelem-telepítés megtérülésének ideje.