Napelemet akarok! Hogy kezdjek neki?

szeptember 22 3 min read

Ha körbejártuk az energetikai fejlesztési lehetőségeinket, és arra jutottunk, hogy nekünk egy napelem rendszer lenne mindenképpen az ideális választás, akkor bele is vághatunk az ügyintézésbe.

Hogyan kezdjünk neki az ügyintézésnek?

Először is nem árt tisztában lenni azzal, melyik szolgáltatóhoz tartozunk (ezt az áramszámláról könnyen leleshetjük, ha nem ugrana be kapásból).

Másodszor, keressünk egy szimpatikus, lehetőleg több éves múltra visszatekintő napelemes rendszerekkel foglalkozó céget. (Talán az a legszerencsésebb, ha a lakókörnyezetünk környékéről választunk, hiszen manapság sok esetben a kiszállási költség sem elhanyagolható.)

Az interneten viszonylag könnyen utána nézhetünk annak, mások mennyire voltak elégedettek a napelem rendszer teljesítményével, amit a kiszemelt cég felrakott, illetve azt sem árt megtudni, maga a napelemes rendszer telepítése mennyire volt gördülékeny. További szempont lehet még, hogy a cég segítőkész és precíz volt-e a napelemes rendszer engedélyeztetése során.

A napelemes rendszer engedélyeztetése nem csak a mi feladatunk

Ha megkeressük az áramszolgáltatónk honlapját, szinte biztosan megtaláljuk annak leírását, mi a napelemes rendszer engedélyeztetés menete.

Ne napelem rendszer címen keressük az információkat! Az áramszolgáltatók hivatalos szakzsargonja szerint háztartási méretű kiserőmű a megnevezése a napelemes rendszereknek, amiket a lakosság igénybe vehet.

Az áramszolgáltató oldalán tisztázzák, mi a háztartási méretű kiserőmű fogalma: “a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t.”

Ez egy átlagembernek nem sokat mond, igaz. Szerencsére a napelemes rendszer kiépítésével megbízott cég munkatársai tudják miről van szó, és nekünk tulajdonképpen ennyi elég is.

Számunkra az a fontos, hogy érthetően el tudjuk mondani, hogy mekkora teljesítményű napelemes rendszer a szívünk vágya, és milyen adottságokkal rendelkezik az ingatlanunk. Utóbbiba beletartozik az áramhálózat állapota is, továbbá az, hogy hány fázis van. Ezért fotózzuk le a tetőt, a házat és a villanyórát rejtő szekrény belsejét, hogy a szakemberek lássák, valóban adott a lehetőség napelem rendszer telepítésére.

Fontos! Ha elavult a villanyhálózata az ingatlanunknak, hiába lesz nagy kapacitású a napelem rendszer, a villamos hálózat nem feltétlen fogja tudni kiszolgálni az összes fogyasztót. Ebben az esetben érdemes minél előbb áthúzatni a villanyvezetékeket, és az extrém nagy teljesítményű fogyasztóknak (mint amilyen pl. egy elektromos tűzhely) külön csatlakozást létesíteni a villanyórához.

A napelemes cég pipa, hogyan tovább?

Igénybejelentés

A háztartási méretű kiserőmű igénybejelentő dokumentumot kell letöltenünk a szolgáltató honlapjáról, és kitöltve azt el kell juttatni az áramszolgáltatóhoz a következőkkel együtt:

  • Az ingatlan tulajdoni lapja.
  • A napelem rendszer telepítési helyét bemutató, 1:5.000-1:20.000 közötti léptékű átnézeti térkép.
  • Az ingatlan tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata a napelemes rendszer létesítéséhez.
  • Az ingatlan tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata ahhoz, hogy a napelemes cég a napelemes rendszer telepítése érdekében az ingatlan tulajdonosának nevében eljárjon.
  • A napelemes cég hozzájáruló nyilatkozata ahhoz, hogy az Igénybejelentő (azaz mi, akik a napelemes rendszert akarjuk) a napelemes rendszer telepítése érdekében eljárjon.

Az áramszolgáltató válasza

Az áramszolgáltató megvizsgálja a csatlakozás feltételeit, majd válaszlevélben a következőkről tájékoztat:

  • A hálózatra csatlakozás lehetősége.
  • Az áramszolgáltató rendszerére csatlakozó napelemes rendszerrel szemben támasztott követelmények.
  • A készítendő csatlakozási dokumentáció tartalma.

A csatlakozási dokumentáció

A Csatlakozási dokumentáció a napelem rendszer áramszolgáltató rendszeréhez való becsatlakozásáról szól.

Az ún. csatlakozó-berendezés létesítési partnereknek megállapodása van az áramszolgáltatóval, így ők jogosultak ezt elkészíteni. Ennek költsége egyedi megállapodás alapján kerül megállapításra, és minket terhel.

A Csatlakozási dokumentumnak tartalmaznia kell az alábbiakat:

  • Előlap nyomtatvány magánszemély vagy jogi személy számára
  • Kapcsolási vázlat
  • Termelői nyilatkozat

Az áramszolgáltató jóváhagyja, vagy visszadobja a csatlakozási dokumentációt

Ha az áramszolgáltató hibát talál a dokumentációban, akkor kérni fogja annak javítását.

Ha viszont jóváhagyja a csatlakozási dokumentumot, akkor - új napelemes rendszer esetén - a Hálózati Csatlakozási Szerződés megkötése követi a csatlakozási dokumentáció jóváhagyását. Ha meglévő napelemes rendszer bővítéséről van szó, akkor csupán a Hálózati Csatlakozási Szerződés módosítása történik meg.

Lényeges, hogy a Hálózati Csatlakozási Szerződéssel egyidőben kézhez kapjuk a Hálózathasználati igénybejelentőt is, melyben a kiválasztott villamos-energia kereskedő cég igazolni fogja, hogy az általunk termelt áramot átveszi, és azt pedig, amit felhasználunk, tőle vételezzük.

A napelemes rendszer készre jelentése

Miután megtörtént a napelem rendszer és a szükséges belső villamos hálózat kiépítése, értesítést kell küldeni az áramszolgáltatónak. Ugyanekkor kell nyilatkozni arról is, hogy megfelelő a mért fővezeték és a fogyasztói főelosztó is.

Amikor már végre használhatjuk is a napelemet

Ha már minden dokumentumot benyújtottunk, és az áramszolgáltató is jóvá hagyta őket, a szolgáltató szerelője ellenőrzi, hogy a valóságban is minden megfelel a csatlakozási dokumentációnak és a szabványoknak.

Ezután már csak a villanyóracsere van hátra. A napelemes rendszer működése során termelődött áram - ha nem szigetüzemű napelemes rendszer van nálunk kiépítve - és a szolgáltató hálózatából igénybe vett áram egyaránt keresztülfolyik az oda-vissza mérő elektronikus villanyórán, így korrekten nyilvántartja mind a termelt, mind az elhasznált áramot.

Az elektronikus villanyóra költsége csak 3x16 A (10 kW) teljesítmény felett terhel minket.

Az utolsó mozzanat: a Hálózathasználati szerződés

Bár közvetlen a villanyóracsere után már használható legálisan is a napelem rendszer, a Hálózathasználati szerződést csak ezután kapjuk meg.

A villanyóra leolvasása szaldó elszámolás esetén évente történik.

Ha szigetüzemű napelemes rendszer mellett döntünk

Abban a szerencsés esetben, ha van pénzünk akkumulátorra is, és majdnem, vagy akár teljes mértékben függetlenedni szeretnénk az áramszolgáltatótól, nagyon hasonló a napelemes rendszer engedélyeztetése.

Lényeges különbség, hogy szigetüzemű napelemes rendszer esetén nem cserélik le a villanyórát, és a visszatáplálás megakadályozására áramirány figyelőt kell beszereltetni.

Ha mégsem lenne vége a történetnek…

A napelemes rendszer engedélyeztetése során még szükség lehet egyéb hatósági hozzájárulásra és engedélyre is, amik meglétét általában az áramszolgáltató nem figyeli, így az ezekkel kapcsolatos felelősség teljes egészében ránk hárul.