Milyen és mekkora napelemes rendszer kell?

szeptember 22 2 min read

2008. január 1-je óta viszonylag egyszerű egy napelemes rendszer engedélyeztetése. Jó, ha tudjuk, hogy - amennyiben napelemes rendszer telepítése mellett döntünk - a fontos információkat könnyebben megtaláljuk, ha a napelem rendszer hivatalos nevére, a “Háztartási méretű kiserőmű”-re keresünk rá.

Mi a Háztartási méretű kiserőmű fogalma?

Ha esetleg valakit érdekel, a korrekt megfogalmazás szerint a Háztartási méretű kiserőmű “olyan, a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t”.

Napelemes rendszer támogatás vs. önerő

A napelemes rendszerek napelem pályázat útján vagy önerőből is megvalósíthatóak. Ha szerencsénk van, igénybe tudunk venni valamilyen napelemes rendszer támogatás nyújtotta anyagi segítséget. De akkor se inogjon meg a napelem rendszer telepítése iránti elköteleződésünk, ha kiderül, hogy teljes egészében nekünk kell állnunk az anyagi fedezetét, mert bár a napelem árak az egekben vannak, mégis megéri minden napelem panel a befektetett pénzt, mivel az energiaárak növekedési üteme kicsit sem lassul… Szóval, a napelem rendszer akár 5-6 év alatt is megtermelheti a bekerülési árát, és utána még évtizedekig biztosíthatja a teljes áramellátásunkat és akár a fűtésünket is.

A napelemes rendszer támogatás csak magánszemélyek számára érhető el?

Korántsem csak a lakosság számára vehető igénybe napelemes rendszer támogatás. Sok napelem pályázat kifejezetten vállalkozások és önkormányzatok számára van kiírva. Ebből adódóan bárki számára elérhető egy napelem rendszer, de természetesen kizárólag a Háztartási méretű kiserőmű meghatározásában szereplő teljesítményhatár és csatlakozási pont feszültségszintjének megfelelően.

A napelem nem nullázza le teljesen az áramszámlát

Még ha meg is termelik a napelemes rendszerek a szükséges árammennyiséget, rendszerhasználati díjat akkor is kell fizetni. A 10/2016 (XI.14.) MEKH rendelet 16. §-a alapján akiknek elszámolása profil alapon történik, azok elosztói teljesítménydíjat kell fizessenek, amennyiben 2017. március 31. után lett benyújtva a napelemes rendszer üzembe helyezéséről szóló Igénybejelentő, vagy a már meglévő napelem rendszer névleges teljesítményének megnöveléséről van szó.

Mi befolyásolja a napelem rendszer után fizetendő elosztói teljesítménydíj mértékét?

Azon napelemes rendszerek esetében, melyek teljesítménye nem haladja meg a 4 kW-ot, nincs fizetési kötelezettség, azonban egy ennél nagyobb teljesítményű napelem rendszer tulajdonosa már elosztói teljesítménydíjat kénytelen fizetni a 4 kW-on felüli teljesítmény után.

Az elosztói teljesítménydíj alól mentesülnek a szigetüzemű napelemes rendszer- tulajdonosok is, ha a hálózatba történő visszatáplálás megakadályozására áramirány figyelőt szereltetnek be, és erről nyilatkoznak is a hálózathasználati szerződéshez kapcsolódóan.

Mi történik a napelem termelte árammal?

A napelemes rendszer működése során termelődött áramot köteles átvenni a napelem rendszer tulajdonosának kérésére az áramszolgáltató. Az, hogy a napelem panelek által megtermelt áram milyen feltételekkel és milyen áron kerül elszámolásra, az adott áramszolgáltatótól függ.

Milyen általános feltételeknek kell megfeleljenek a napelemes rendszerek?

A napelem rendszer kapcsolódni csak a minden napszaki csatlakozási pontnál csatlakozhat. Lényeges, hogy nem lépheti át a meglévő, már rendelkezésre álló teljesítményt, továbbá a napelemes rendszer nem csatlakozhat vezérelt áramkörre!

A legkisebb napelemes rendszer - amit Háztartási méretű kiserőműnek lehet nevezni - 1 kW-os teljesítménnyel bír. Ha a napelemes rendszer teljesítménye nem éri el ezt a teljesítményszintet, akkor a Háztartási méretű kiserőműre vonatkozó igénybejelentés előtt meg kell növelni a napelem rendszer teljesítményét több napelem panel hozzákapcsolásával és/vagy nagyobb teljesítményű inverter beiktatásával.

2021.04.30. után elindított 2,5 kVA feletti teljesítményű napelemes rendszer engedélyeztetése csak akkor lehetséges, ha biztosított a háromfázisú csatlakoztatási lehetőség. Ha több inverter van a napelem rendszerbe beépítve, akkor a háromfázisú napelemes rendszernél a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.

Egyfázisú csatlakoztatás kisfeszültségű hálózatra csak 2,5 kVA alatti teljesítményű napelemes rendszer esetén megengedett.

A szabályozás szerint a 2021.04.30. előtt jóváhagyott napelemes rendszerek esetében egy fázisra legfeljebb 5 kVA-es inverter csatlakozhat.

A Háztartási méretű kiserőmű - ha csak nem eredetileg is szigetüzemű napelemes rendszer változatban lett kiépítve - a szolgáltató hálózatával, de annak egy részével sem működhet együtt szigetüzemben, mert fokozottan életveszélyessé tesz bárminemű karbantartási munkálatot egy feszültségmentesített közcélú hálózaton.

Mi az elvárás a napelemes rendszerek invertereivel szemben?

Az alábbi feltételeknek kell megfelelnie az inverternek, ami a napelem panel által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítja:

  • Az inverter hálózatvezérelt kell legyen, azaz ha bármi probléma adódik a villanyhálózatban (pl. áramszünet), automatikusan le kell kapcsoljon.
  • Nemzetközi szabványoknak megfelelő kell legyen az inverter, és erről a megfelelésről érvényes tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.