Nyilvántartásba vették az első energiaközösségeket

október 11 1 min read

Nyilvántartásba vették az első energiaközösségeket, ezek között regisztrálták a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft-t, amelynek fő tulajdonosa a Magyar Természetvédők Szövetsége - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

A közleményben felidézték: a törvény 2021 óta ad lehetőséget arra, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartásba vegyen energiaközösségeket.

A Közösségi Energia Szolgáltató megalakulását azért kezdeményezte a Magyar Természetvédők Szövetsége, hogy mintaprojektként beindíthassa az első energiaközösségek egyikét - írták.

Energiaközösség tagja lehet magánszemély, társasház, lakásszövetkezet, önkormányzati intézmény, kis- és középvállalkozás, amelyek egymás között osztják meg és számolják el a napelemes rendszereik által termelt áramot.

A közösség maga határozza meg az áram átvételi árát, és a közcélú hálózaton történő megosztás után rendszerhasználati díjat fizet. A közösségen belüli termelés és fogyasztás egyensúlyát aggregátor vagy kereskedői engedéllyel rendelkező mérlegkör-felelős biztosítja, mint például egy ipari park esetében - ismertette a szövetség.

Az energiaközösség lehet az egyik legfőbb eszköz az energiaszegénység elleni küzdelemben is - tették hozzá.
A Magyar Természetvédők Szövetsége több mint tízéves szakmai tapasztalatai révén mentorál és szakmai segítséget is ad induló energiaközösségeknek. Ennek keretében készítette el a Közösségi energia tudástér weboldalt, ahol az érdeklődők a többi között hazai és külföldi jó gyakorlatokkal és segédanyagokkal kezdhetik el saját energiaközösségük tervezését - közölték.

MTI