Ingyenes napelem pályázat - ez kell mindenkinek

szeptember 27 2 min read

Először is érdemes leszögezni, hogy nagyon sokféle pályázat van: lakossági napelem pályázat, önkormányzatoknak napelem pályázat, cégeknek napelem pályázat, de nemrég megjelent napelem rendszer pályázat külön tanyák számára is.

Az a napelem pályázat, ahol sietni kell

Alapvetően jellemző, hogy a cégek számára kiírt napelem pályázat az, amire rendkívül gyorsan be kell adni a jelentkezést, mert általában nagyon gyorsan kimerül a pályázati keret.

Az önkormányzatoknak napelem pályázat ritkábban kerül kiírásra, és van, hogy hamar kimerül a finanszírozási kerete. Nem volt ez másképp az önkormányzatoknak szóló napelem pályázat 2022-es TOP Plusz 2.1.1-21-es változatával sem, aminek - attól függetlenül, hogy 2023 márciusáig hirdetett EU-s napelem támogatás 2022-ben -, jóval a vége előtt felfüggesztésre került a pályázhatósága.

A lakossági napelem pályázat egyszerűbb

Viszont jó hír, hogy a lakosságnak szóló ingyenes napelem pályázat feltételei nem annyira nehezen teljesíthetőek, egyszerűbb a pályázás menete is, mint a cégek vagy önkormányzatok számára kiírt pályázatoknál, és az esetek többségében nem is olyan hirtelen merülnek ki a források.

Ez a jellegzetesség adódhat abból is, hogy általában nem csak hogy hosszabb időtávra hirdetik meg a napelem pályázatot, de maga a lakosság sem reagál olyan gyorsan egy-egy pályázatra. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az átlagembernek kevesebb gyakorlata van a pályázatok figyelésében és megpályázásában, ráadásul egy utófinanszírozott, vagy önerős pályázat esetén kevésbé gyorsan tud pénzügyi eszközöket mozgósítani.

Az otthonfelújítási támogatás tarol

Bár utófinanszírozott, nem lehet véletlen, hogy az otthonfelújítási támogatás napelem elszámolás szempontjából olyan vonzó, mivel a feltételrendszerén is látszódik, hogy nem tapasztalt pályázóknak szól, és nincs is pénzügyi plafonja, így nem zárul le idő előtt az otthonfelújítási támogatás pályázat a keretösszeg kimerülése miatt. Az ilyen pályázatok azonban ritkák.

Gyakoribb eset, amikor igenis vetődnie kell még a lakosságnak is; például a napelem pályázat feltételei épp csak kiírásra kerültek, már záporoztak is az RRF-6.2.1 napelem pályázat meghirdetése után a szakemberekhez az árajánlatkérések, mert senki sem akart lemaradni az ingyen napelemről. Szerencsére ez a napelem pályázat nyugdíjasoknak is elérhető, nem csak fiatal családosoknak, így valóban sokaknak nyújthat segítséget.

Az ingyenes napelem pályázat részletei

Jó tudni, hogy bár a “napelem pályázat 2022 magánszemélyeknek” netes keresés sok találatot fog adni, nem biztos, hogy teljesen helytálló információkhoz jutunk. Ezért mielőtt belevetnénk magunkat a pályázat kidolgozásába, minden esetben jól tesszük, ha elolvassuk a részletes pályázati kiírást, illetve felvesszük a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, amennyiben nem teljesen egyértelmű számunkra valami.

Az a legszerencsésebb, ha magáról a hivatalos pályázati oldalról, a https://napelem.palyazat.gov.hu/-ról szerezzük be a számunkra szükséges információkat még akkor is, ha a mostanság legnépszerűbb, csapból is folyó lakossági napelem pályázat 2022 feltételei iránt érdeklődünk.