Mi a jó választás? Napelem, hőszivattyú, vagy mi?

szeptember 22 1 min read

Manapság olyan mértékben nőnek az energiaárak, hogy még annak is eszébe jut, hogy spórolnia kellene az energián, aki régen nem nagyon foglalkozott azzal, hogy mennyire energiahatékony az ingatlana

Milyen alternatívák vannak?

Hosszútávú spórolási lehetőség lehet a hőszivattyú és a napelem is (sajnos a fosszilis tüzelőanyagokkal nem leszünk sokkal előrébb).

A hőszivattyú telepítése jelentős módosításokat vonhat maga után a házon, így nem mindenki számára jelent optimális megoldást - nem véletlen, hogy leginkább új építésű ingatlanoknál gyakori. A napelemes rendszer telepítése viszont sokkal egyszerűbben megoldható, és csak minimális változtatással jár még régebbi építésű ingatlanok esetén is.

Miért is jó egy napelem rendszer?

A napelem ingyen áramot ad évtizedeken át minden további befektetés nélkül - ez azért elég jól hangzik.

A napelemes rendszerek további előnyei:

  • nem csak az áramszámlát úszhatjuk meg, de akár a fűtésszámlát is a segítségükkel
  • nem foglalnak külön helyet (csak akkor, ha kifejezetten a földre szeretnénk rakatni)
  • nem kell karbantartani őket
  • kicsi eséllyel hibásodnak meg
  • viszonylag sok szakember foglalkozik velük, így több ajánlat közül választhatunk
  • széles a termékkínálat, így biztos megtaláljuk a pénztárcánknak megfelelő napelem panel csomagot

Melyik napelemes rendszer az ideális?

Jó, ha olyan napelem rendszer mellett tesszük le a voksunkat, aminek a kapacitása biztos fedezi az áramszükségletünket még akkor is, ha esetleg egy (vagy akár több) újabb nagy fogyasztóval bővülne a háztartásunk.

Az, hogy milyen napelemes rendszer a számunkra megfelelő, nagyban függ attól, hogy hol van az ingatlanunk, és annak milyen kialakítású a tetője.

Általában a lapos tetők nem elég erős alépítményen fekszenek, így ezeket csak akkor szabad egy napelemes rendszer szerkezetével terhelni, ha előtte megerősítik azt. (Természetesen más típusú tetőknél is érdemes meggyőződni arról, hogy elég erős-e a tetőszerkezet.) Általában a napelem panel akkor tud a legnagyobb hatásfokkal dolgozni, ha déli tájolású, és nagyjából 35 fokos dőlésszögű az elhelyezkedése. Jó hatásfokkal termelhet még nyugati tájolás esetén is, így csak annak nem feltétlen a legjobb döntés egy napelemes rendszer telepítése, aki csak északi, illetve keleti tájolással tudná megoldania a napelem panelek felszereltetését.