2024 januártól havi szaldó elszámolás jön a napelemeseknek

augusztus 31 1 min read

A napelemesekre váró változásokról Lantos Csaba energiaügyi miniszter számolt be az alábbi videóban.

A közlés szerint a napelemet már korábban telepítőknél a telepítéstől számított 10 éven át nem éves szaldó elszámolás lesz, hanem havi szaldó elszámolás. A változás 2024. január 1-jétől lép életbe.

Azok számára pedig, akik újonnan telepítenek napelem rendszert otthonukban, bruttó elszámolás lesz érvényben.

Sok a tisztázatlan kérdés, például azzal kapcsolatban, hogy a gyakorlatban hogyan működik majd az átalakított szaldó elszámolás. A további információkra azonban még várni kell.

Lantos Csaba kiemelte, hogy szeptemberben jönnek a várva várt információk arról, hogy hol lehet majd ismét új napelemes rendszert bekötni az országban. Egyelőre annyi hangzott el, hogy "számos településen, számos körzetben" válik újra lehetségessé a telepítés.

A portfolio.hu a REKK Regionális Energia- és Infrastruktúra-politikai Együttműködésért Alapítvány elemzésére alapozott cikkeiben körüljárta a változások várható hatását. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a legfontosabb észrevételük, hogy a már meglévő rendszerek megtérülési ideje a havi elszámolásban megnő. Ennek pontos mértéke jelenleg nem határozható meg.

Egy független szakmai érdekképviselet, a MANAP Iparági Egyesület kalkulációi alapján 20%-kal tolódhat ki a megtérülés ideje. Ezzel együtt még mindig jó befektetésnek látják az otthoni napelemes rendszereket, de az biztosra vehető, hogy sokkal körültekintőbbnek kell majd lenniük az érdeklődőknek a tervezéskor.